Mikrofona MK304 - poznámky pre reštaurovanie

(c) Viktor Cingel, 9/2007

Nálezový stav
Ako to už býva takmer pravidlom pri prijímačoch Mikrofona z týchto rokov (35-36), ešte som nenašiel prijímač, ktorý by mal cievkovú súpravu v poriadku. Aj v tomto prípade v prijímači nebola ani cievková súprava ani viacpolohový prepínač na prívod antény na primár cievky. Ďalším prerobeným prvkom bol ladiaci kondenzátor (bol tam z nejakého Talizmanu). Originálny kondenzátor je s jednou ladiacou sekciou, hranatý obal s dvomi vrchnými hranami skosenými pod uhlom 45°, zakrytý plechom. Nie sú tu ani originálne elektrolyty a tiež chýba odlaďovač v zadnej časti šasí. Šasí je pomerne skorodované, na zadnej časti menej, kde vidno ešte razítko a podpis kontrolóra z fabriky. Sieťové trafo na prvý pohľad OK, ale ... po zapnutí malo zaujímavú chybu: naprázdno malo správne napätia a už len pri pripojení diódy a dobrého filtračného kondenzátora naprázdno, asi 5 krát stúpol prúd na primáre a trafo začalo silne vrčať. Proste, nedalo sa vôbec zaťažiť. Neviem si to vysvetliť, asi skrat cez viac vrstiev vinutia na sekundárnej strane.

Mechanická oprava
Zaujímavá je demontáž a montáž prístroja. Najprv musíte dať preč reproduktor a potom až šasí. Okrúhla celuloidová stupnica je pod reproduktorom a šasí samostatne nevytiahnete bez odmontovania reproduktoru. Gombíky, ako to už pri Mikrofone býva, stačí stiahnúť z osičiek, veľký je pripevnený červíkom.

Šasí Mikrofona z týchto rokov, podobne ako aj reproduktor, boli lakované, nie zinkované. Preto po dôkladnom očistení a odhrdzení som sa rozhodol nalakovať šasí, vyberal som odtieň asi zo 4-roch zinkových farieb, nakoniec najbližšie bol zinkový-aluminiový sprej noname, predávaný v Baumax. Po zakrytí všetkých nelakovaných častí papierovou páskou (aj okrajov pätíc a nápisov s názvami elektróniek) bolo šasí jemne nastriekané. Zadnú časť som nestriekal sú tam krásne nápisy, lakovaný povrch končí na hrane šasí, tým sa opticky zamaskuje rozdiel medzi novým lakom a starým lakom. Na simuláciu patiny bol celý nový lakovaný povrch preleštený grafitovou tuhou, čím trochu stmavol. Rovnako sa opravil a nafarbil aj reproduktor.

Mosadzné časti, najmä krásne čiapky na elektrónkach boli prečistené a preleštené Silichrómom.
Gombíky chýbali tak som ich odlial podľa iného gombíka s pomocou Lukoprénu a Epoxy (zafarbený 80% tmavohnedou a 20% čiernou práškovou farbou).

Vrchná časť dýhy bola poškodená na dvoch miestach chýbala. Odlepená sa fixovala prilepením lepidlom Ponal rýchloschnúcim (injektovaný pod dýhu injekčnou striekačkou). Chýbajúce sa nahradili novými kúskami orechovej dýhy. Po obrúsení starého laku sa premorila skrinka moridlom Dub tmavý a nová nahradená časť si ešte pýtala štetcom trochu tmavého moridla (hnedá tmavá). Celú skrinku som ľanovým olejom 3 krát nalakoval a opakovane prebúsil šmirgľom o zrne 600. Čelná bakelitová maska sa dôkladne umyla saponátom a po osušení som ju tiež jeden krát preleštil do matna spomínaným ľanovým olejom. Získa sa vynovený ale pritom matný povrch bakelitu.

Brokát bol originálny, ale v okrajoch roztrhnutý. Tak bol teplou vodou namočený, odlepený od dosky a opratý. Po vysušení som ho nalepil späť na dosku ale posunutý o 1 cm doľava. Tým sa zakryli roztrhnuté diery.

Elektrická oprava
Ako som spomínal, chýbalo veľa originálnych elektrických súčiastok.
1. Cievka - nahradil som ju modelom Palaba, ktorý je v podobnom valcovom kryte ako originálna cievka, je však asi o 2 cm nižší. V cievke je SV a DV súprava a je tam schovaný aj mriežkový odpor a kondenzátor vstupnej elektrónky. Do krytu bola hore navŕtaná diera aby tadiaľ prešiel prívod na g1 elektrónky. Cievka bola pripevnená na L výstupok, ktorý tam bol pre originálnu cievku.
2. Ladiaci kondenzátor - bol nahradený kondenzátorom podobným, má jednu sekciu, ale nemá kryt, čo nie je celkom podobné originálu. Keďže bol podobných rozmerov, tak nebol problém ho namontovať dvomi M3 na pôvodné diery a aj nastaviť mechanický prevod na stupnicu bez problémov. Nezabudnite ložiská kondenzátora aj prevodu namazať, napr. WD40.
3. Krabicový kondenzátor Always - bol odmontovaný, rozobratý a boli z neho vybraté staré zvitky (mali zvod). Do krabičky sa potom naletovali nové kondenzátory 1mF a 0,5mF/250V.
4. Prepínač na anténu som nemal, tak som sa rozhodol túto dieru použiť na potenciometer hlasitosti (0,5M), ktorý je bežným spôsobom pripojený na gramofónové zdierky a medzi prvú a druhú elektrónku, oddelené 10nF kondenzátormi bez zvodu.
5. Trafo - zostalo originálne, je odpojené, zatiaľ prijímač napäjam z náhradného zdroja. Zaujímavé bolo po oživení prijímača hľadať pre dané elektrónky a zapojenie také Ua (na regulovateľnom zdroji) pri ktorom prijímač je najvýkonnejší. V tom to pokuse to bolo okolo 210V. Odoberaný prúd bol okolo 30mA.
6. Pasívne súčiastky - celé zapojenie bolo pod šasí zrevidované a chýbajúce pasívne súčiastky boli nahradené červenými Always odpormi a čiernymi Always trubičkovými kondenzátormi (v ktorých boli zaliate nové svitkové kondenzátory).
7. Odlaďovač vzadu som zatiaľ nerenovoval, počkám si na získanie náhhradných súčiastok.

Celkovo je prijímač dosť citlivý, na 5 m anténu som bez problémov chytil v Bratislave asi 10 staníc, dokonca aj vysielač Slovenského rozhlasu (Patriu) ktorý už nemá veľké pokrytie. Spätná väzba bola s danou cievkou Palafer dosť silná, tak som do obvodu zapojil skracovací kondenzátor 120pF do série so spätnoväzbovým kond. Späatná väzba spolu s potenciometrom hlasitosti dávajú veľmi dobrý rozsah regulovania prijímača.

Nasledujú fotografie z postupu renovácie. Ďalšie fotografie, aj s väčším rozlíšením nájdete v katalógu pri prijímači Mikrofona MK304 Primavera. Oskenoval som aj stupnicu, môže sa zísť.



Obr.1 Pôvodný stav a stav po renovácii.


Obr.2. Vnútro prijímača pred a po renovácii (VT má byť vľavo, ako je na druhom obrázku)



Obr. 3. Šasí pred renováciou, silne skorodované



Obr.4. Šasí po renovácii a elektrickej oprave, funkčné.
Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 19.9.2007