Philips 834A Superinductance - servisné poznámky a fotoalbum

V tomto stručnom článku nájdete niekoľko fotografií renovácie rádia Philisp 834A a detailné fotografie potenciometra spriahnutého so sieťovým vypínačom.

Náhrada vf transformára

V rádiách Philips 834A a 836A sa za druhou vf elektrónkou nachádza v malom plechovom kryte vf transformátor (pozri obrázok), ktorý z anódy druhého vf stupňa prenáša vf energiu do nf časti, kde prebieha anódová detekcia a nf zosilnenie. Ak v rádiu tento transformátorček chýba, tak v tomto článku je návod ako si ho jednoducho zhotoviť.

Primár aj sekundár majú hodnoty veľmi podobné, v servisnom návode M.Berana ale aj v originálnej Philips dokumentácii, je uvedený ohmický odpor cca 48 ohmov. V návode M.Berana sa tiež uvádza, že indukcia vinutí je 1500 mikroHenry. Keď vezmeme do úvahy na DV že sa k sekundáru pripojí kondenzátor 640 pF, tak potom rezonancia na DV je na frekvencii cca 162 kHz, tj na začiatku DV pásma. Odporom 64 k je tento rezonančný obvod zatlmený a rezonančná charakterisktika je sploštená. Na SV sa kondenzátor nepripája, v zásade je k sekundáru pripojená len vstupná kapacita elektrónky, resp. parazitné kapacity. Ak ich odhadneme sú v rozsahu 10-15pF, tak potom rezonančná frekvencia je niekde okolo 1 MHz a viac, čiže niekde v strede SV pásma, resp. na konci.

Premeral som originálny kúsok a získal som rozmery, ktoré sú uvedené na obrázku ďalej. V zásade treba navinúť cievku, ktorá sa zmestí medzi dve pertinaxové kolieska, šírka cievky je 4 mm, na vhodnom (nekovovom) jadre, zvolil som priemer jadra 15 mm (plast), musí sa zmestiť do zostávajúcej medzery a mala by mať odpor cca 48 ohmov. Použil som výpočet na určenie závitov takto navinutej cievky, nájdete to v každej rádiotechnickej príručke. Z výpočtov mi vyšlo, že každá cievka by mala mať cca 197 závitov, tak som ju pokusne navinul smaltovaným drôtom 0,1 mm. Po premeraní to chcelo ešte privinúť niekoľko závitov, tak na záver každá cievka mala asi 250 závitov, drôtom 0.1 mm. Lepšie by bolo asi vf lanko, ale nezohnal som ho. Vinutie sa spravilo jednoducho, najprv sa navinul primár a potom sekundár, na "divoko". Odpor som docielili asi len 30 ohmov, ale to nie je podstatné. Indukčnosť bola presne 1500 mikroHenry.

Vývody sa vyviedli cez malé dierky v hornom koliesku, a po prispájkovaní prívodov sa zafixovali kvapkou vosku (pozri obrázok ďalej).

Aj bez krytu, ktorý ešte treba vyrobiť, rádio funguje.

Autor: 1/2013 V.Cingel.

Použitá literatúra a súvisiace články:







Detaily z elektrickej konštrukcie prístroja


Konštrukcia pertinaxu pod elektrolytmi, filtračná tlmivka a poistka (Elyty nie sú originálne)


Blokový kondenzátor (vľavo) , väzobný kondenzátor 2n (C10) a malý filtračný kondenzátor 50 pF (C12) v nf časti (vpravo).


Konštrukcia ladiacich kondenzátorov, dolaďovacích trimrov. (Vľado dole je vidieť náhradu potenciometra 2k novším drôtovým potenciometrom Tesla)


Zasúvací kolík.

Konštrukcia potenciometra a sieťového vypínača








Hotový prístroj



Dokumenty :: Ako ? ..., Dokumenty :: Philips - servis, Dokumenty :: Poradenstvo
Vytvorené: 2.2.2013