Tesla - Šariš 208U-14 - fotoalbum

Pozor: Rádio je bez sieťového transformátora, hrozí úraz elektrickým prúdom ! V žiadnom prípade nepripájajte a neopravujte rádio bez použitia izolačného sieťového transformátora.

Rádia tohto typu sú medzi zberateľmi veľmi populárne, nakoľko ide o spoľahlivé a fungujúce zapojenie, založené na návrhu od firmy Philips, z rokov cca 1943-1947. Toto rádio, ktoré sa vyrábalo v licencii firmou Tesla, malo dátum označenia na šasí: 1.II.1947 a číslo šasí je 86312. Rádio je tzv. univerzálneho typu, tj nemá sieťový transformátor a je preto priamo pripojené na napájaciu sieť. Napájanie je potom upravované sadou odporov, jednocestným usmerňovačom a veľkým filtračným kondenzátorom. Pri renovácii, prípadne výmene tohto filtračného elektrolytického kondenzátora sa stretnete s problémom, že nový kondenzátor je v priemere väčší a len tak-tak sa zmestí do svojho priestoru. Potom musíte vložiť medzi púzdro kondenzátora a ladiaci kondenzátor tenkú plastovú izolačnú fóliou (vidno dole na obrázku). Obal kondenzátora sa totiž nesmie spojiť s kostrou, je na ňom záporné predpätie cc -12V pre koncovú elektrónku.

Renovácia a oprava je asi v tomto rozsahu:
  • dôkladné vyčistenie od prachu, mastnoty a vysušiť šasí po vyčistení,
  • prípravkom na čistenie kontaktov nastriekať do všetkých pätíc elektróniek, prepínača a potenciometra,
  • vyčistiť elektrónky (pozor, nezmazať nápisy na banke) a očistiť zoxidované nožičky elektróniek,
  • vymeniť sieťovú šnúru, za nejakú retro vyzerajúcu, ale pritom bezpečnú,
  • vymeniť kritické kondenzátory, asfaltové, sú väčšinou popraskané a nefunkčné, elektrolytický veľký, ako aj jeden v papierovej tubičke pripevnený na boku šasí,
  • dotiahnite všetky šrouby, ktoré pripevňujú kondenzátor ladenia, všetky spájkovacie očká na kostru a pod.
  • premerajte odpory a žhaviace obvody, na vidlici napájania by ste potom mali namerať odpor ccaa 1100-1200 ohmov (odpory + žeravenie za studena)
  • určite vymeňte anténny kondenzátor, schovaný v papierovom držiaku na cievke,
  • niekedy je potrebné prefúkať nečistoty v kondenzátore ladenia, medzi platničkami, resp. jemne ohnúť okrajové dosky, aby sa nedotýkali pri ladení,
  • rádio má na indikáciu zapnutia tlejivku, paralelne pripojenú k jednému zrážaciemu odporu, ak by ste takú nemali tak zapojte malú 6.3V-12V/0,3A žiarovku do série v napájacom/žhaviacom obvode (pozrite iné rádia U tejto triedy, kde sa používa žiarovka.

Rádio postupne zapnite cez izolačný transformátor a sériovú klasickú žiarovku na 220V/40W, aby ste mali istotu že sa v rádiou nenachádza nejaký skrat.

Na nasledovných fotkách vidíte rôzne detaily opravy, aj výmeny kondenzátorov.









Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 15.4.2022