Eumig 386W Phono 3D - fotoalbum z renovácie a opravy

Upozornenie: Tento servisný návod je určený pokročilým zberateľom a skúseným opravárom. Autor neručí za žiadne škody, ktoré by mohli vzniknúť čitateľovi z použitia informácií, návodov a postupov uvedených v tomto návode. Pri práci s elektronikou je nutné dodržiavať všetky bezpečnostné predpisy, nakoľko sa pracuje s vysokým sieťovým napätím 230V. Rádio zapínajte do siete len cez oddeľovací izolačný transformátor.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na fotografiách je zachytený postup a finálne prevedenie opravy zaujímavého a kvalitného rádiá Eumig 386 W Phono 3D - pre príjem AM a FM. Rádio je vo vnútri označené dátumovou pečiatkou 1959. Zvuk je reprodukovaný jedným univerzálnym reproduktorom a dvomi kondenzátorovými výškovými reproduktormi na bokoch skrinky, čo pridáva na kvalite prednesu. Pásmový filter sa ovláda prepínačom na prednom paneli pre hudbu, reč, orchester a pod. FM časť je ladená samostatným náhonom, ktorý bolo potrebné v rádiu opraviť (bolo roztrhnuté pomerne dlhé lanko náhonu). V elektrickej časti sme vymenili všetky porušené svitkové kondenzátory, na pár fotografiách vidíte ako boli porušené. Elektrolyty boli funkčné i napriek vysokému veku rádia. Vymenili sme však elektrolyty v katódach elektróniek v nf časti, aby sa ešte viac znížil nepatrný brum rádia.

Keďže rádio bolo perfektne zladené, nič sme nenastavovali a premerali sme S krivku na FM, s cieľom oboznámiť sa s typickým priebehom krivky na rozmietači.

V gramofónovej časti chýbala v prenoske ihla, tak sme kúpili náhradnú ihlu (safírová s dvomi hrotmi) a prilepili sme ju pružným lepidlom do medzierky v prenoske (rozmerovo bola ihla trochu menšia v mieste uchytenia). Vymieňal sa aj tienený káblik v prenoske, a preto bolo treba prenosku trochu vyvážiť (malinkým kúskom bledej plastelíny, nalepenej dovnútra ramienka). Gramofón funguje na všetkých otáčkach - 16, 33, 45 a 78 ot. Dali sme dole tanier gramofónu a vyčistili ložiská všetkých točivých časti, premazali jemným olejom na šijacie stroje, znížil sa tak podstatne hluk mechaniky. Výstup z gramofónu je vedený cez tienený káblik do dvoch banánikov a tie sú zasunuté v zdierkách Gramofon.

Skrinka sa dôkladne umyla, vysušila a natrela jednou vrstvou ľanového oleja.
Rádio je vhodné ako kvalitný dekoračný prvok, ktorý naviac funguje a krásne reprodukuje FM príjem na elektrónkovom princípe.
Príjem je dostatočný aj na vstavenú vnútornú anténu (hliníková fólia), resp. sme pripojili asi 70cm teleskopickú anténu cez jeden banánik do jedného FM vstupu antény, magické oko je vybudené na maximum.



















Dokumenty :: Gramofóny, Dokumenty :: Renovácie, Dokumenty :: Servisné návody
Vytvorené: 18.4.2017