Philips 103A - fotoalbum

Tento prijímač je zaujímavý tým, že ide o model vyrábaný len v Philips, Hloubětín, v roku 1936-37, kedy už boli lamelové elektrónky, a tento Philips 103A používa stále staršie nožičkové elektrónky E499, E424N, E443H, 506. Schéma a zapojenie je takmer úplne zhodné s Philips 947A Mars, šasí je rovnaké (okrem voliča napätia). V 947A je navyše v anódovom okruhu výstupnej elektrónky tónová clona.

Na fotografiách nižšie sú niektoré detaily zhotovenia šasí. Servisný návod bol spracovaný Ing. M.Beranom, a nájdete ho na tejto linke.

Pri renovácii tohto exempláru bolo treba zhotoviť repliku stupnice a rámik okolo stupnice. Stupnica sa nakreslila v počítačovom programe a nájdete ju ofotenú ale aj obkreslenú pre vytlačenie na priesvitnú fóliu a zhotovenie repliky.

Replika plechového rámiku sa zhotovila z plexiskla hr. 2 mm, a vo vŕtačke (sústruhu) sa vytvaroval prstenec s tromi žliabkami. Celé sa to potom nastriekalo zlatou farbou a patina sa dosiahla preleštením bronzovým páškom (používajú reštaurátori).

Kým sa nezoženie originál rámika resp. stupnice, tak toto je celkom slušné napodobenie originálu a z diaľky na polici to nie je vôbec rozoznať.

Prijímač (sériové číslo šasí: 77591/P01) bol v nedotknutom stave, tak sa neoživoval, len sa očistil a zhotovil som pár fotografií.
Pod stupnicou je nalepená nálepka, asi predajca: Melichárek, Husova tř.

Tu sú aj niektoré orientačné hodnoty pre kontrolu:
- primárne vinutie výstupného transformátoru: 386 Ohmov
- sekundárne vinutie (jedna polovica) sieťového transformátora: 370 Ohmov
- primárne vinutie na jednodlivých napätiach: 210-230V: 60 Ohmov, 240-260V: 72 Ohmov


Dávam do pozornosti ešte aj zaujímavú raritu, reproduktor JAWA v Philips 103A [F.Peřina].








Dokumenty :: Philips - servis, Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 6.4.2016