Čistenie brokátu - metódy, postupy a materiály

Na historických rádiách je reproduktor prekrytý okrasnou látkou, ľudovo nazývaný "brokát". Brokát býva na rádiách veľmi znečistený, najčastejšie od prachu, ktorý víril pri reprodukovaní a samozrejme od špiny, ktorá sa za veľmi dlhé obdobie na látke usadila. Na čistenie brokátu je možné použiť veľa metód, ktoré tu postupne odpublikujeme.

1. Prvým krokom k čisteniu je dôkladné povysávanie prachu, najlepšie zvonku ale aj zvnútra. Pri tejto procedúre však musíte odmontovať repoduktor a niekedy aj celú dosku s brokátom. Potom vezmite vysávač a jemný štetec a celý povrch brokátu súchým a jemným štetcom očistite za súčasného vysávania zvíreného prachu. Dávajte pozor pri vysávaní, aby ste "nevcucli" veľkým sacím výkonom jemnú látku, najmä na reproduktore, tam totiž nie je prilepená k doske.

2. Niekedy je potrebné najprv brokát opraviť. V tomto článku najdete metódy opravy brokátu.

3. Potom vezmite vhodný čistiaci prostriedok, ja som vyskúšal HG čistiť na látkové poťahy, jemne sa natriekal na povrch látky, a potom sa suchým jemný papierom v smere vlákien látky osušil. Niekedy je dobré sací papier celý rozpriestrieť na brokát a odsať vlhkosť. Postup je dobré opakovať aj dva krát, kým sa na papieri neusádzajú nečistoty z brokátu.

Namiesto HG čističa sa dá úspešne použiť aj pena, ktorá vznikne tak, že vo vode rozpustíte vačšie množstvo pracieho prášku, rýchlym miešaním spravíte penu, a touto penou očistíte brokát. Má to však jednu nevýhodu, že v látke zostane prací prostriedok a ten je obyčajne veľmi agresívny - po rokoch môže brokát chemicky poškodiť.

Po takomto vlhkom očistení treba brokát nechať na teplom mieste vysušiť.


Upozornenie

  • na brokát aplikujte len nevyhnutné množstvo, radšej menej, tekutého prípravku - brokáty boli často lepené glejom a ten sa vo vode rozpúščťa a nechá hnedé fľaky,
  • ak by ste dali brokát z dosky dole a rozhodli sa ho oprať, tak len v studenej vode. Počítajte s tým, že sa rozmerovo zmenší a nemusíte zakryť celú dosku.
  • veľmi veľké fľaky skúste najprv trochu vybieliť, napr. jemným aplikovaním bielidla (napr. Savo). Opäť platí - menej je niekedy viac. Na ďalších obrázkoch vidíte brokát pred a po aplikovaní bieliaceho prostriedku Savo.


Dokumenty :: Ako ? ..., Dokumenty :: Poradenstvo
Vytvorené: 15.8.2010