Elektrolytické a blokové kondenzátory - renovácia a oprava

12/2009 (c) V.Cingel, SR

Súvisiace články: Elektrolyty - oprava a reštaurovanie, Renovácia kondenzátorových blokov Philips, Elektrolytické kondenzátory - katalóg rádio-súčiastok, Svitkové kondenzátory - renovácia a oprava, Oprava elektrolytov Elektrotechna (Telefunken).

V predchádzajúcom článku sme sa venovali technike opravy starých svitkových kondenzátorov. Teraz uvediem dva príklady opravy "veľkých" kondenzátorov, tj. tých, čo sú obyčajne v zdrojovej a filtračnej časti prijímača. Tieto kondenzátory bývajú veľmi často prerazené, vyschnuté alebo majú veľké zvody a zahrievajú sa. Pri každom takomto príznaku je nevyhnutné kondenzátor opraviť. Ak nechcete mať v prístroji moderné súčiastky, tak jediný spôsob je zachovať vzhľad kondenzátora a dovnútra vložiť a zamaskovať moderné a funkčné kondenzátory.

V tomto článku sa budeme venovať dvom typom kondenzátorov:
  • hliníkové elektrolytické kondenzátory, tzv. mokré,
  • svitkové kondenzátory uložené v bloku (v krabici).

Náhrada elektrolytov s vysokým prevádzkovým napätím.

Ak máte v rádiu eletrolyty na vysoké napätie (je to najmä v rádiách, kde je použité budiaca cievka v reproduktore na filtrovanie usmerneného napätia, alebo pre výrobu negatívneho predpätia), tak náhradu pôvodného elektrolytu musíte spraviť tak, aby súčet napätí na nových dvoch sériovo zapojených eletrolytoch bol väčší ako na pôvodnom elektrolyte. Kapacita nových voľte cca na dvojnásobok pôvodnej kapacity. Pre vyváženie napätí, musíte ešte paralelne pripojiť vhodné odpory. Postup ilustruje obrázok.




1. Elektrolytické kondenzátory.

Najčastejšou poruchou je vytečený alebo vyschnutý elektrolyt, ako je to vidno na obrázku. Je to nepríjemná záležitosť, lebo obyčajne je skorodované aj šasí a iné kovové súčiastky v blízkosti kondenzátora. Doporučujem poutierať elektrolyt, pracovať v rukaviciach a pod., nakoľko je to nepríjemná tekutina a dráždi pokožku.
Odpájkujte a vymontujte kondenzátor z prístroja. Kefkou a saponátovou horúcou vodou poriadne poumývajte povrch, dbajte nato aby ste nezmazali nápisy. Ak je na kondenzátore papierový štítok, tak ten opatrne v horúcej vode odmočte a odložte. Po oprave ho nalepíte naspäť. (Staré Philips kondenzátory mali pekný farebný štítok po obvode).
Dolnú časť kondenzátora obalte dva-tri krát papierovou samolepiacou páskou a v tejte časti kondenzátor jemne upevnite vo sveráku, aby ste nepoškodili hliník. Pod sverák si dajte handru (na zvyšky elektrolytu). Pílkou na železo po obvode, nad licovaním, odrežte kryt od dna, rovno. Dostanete približne tieto dva kusy. Obidva kusy poriadne v horúcej saponátovej vode umyte a usušte. Zbytky tesniacej gumy, usadeniny a pod. dajte preč.
Pílkou odrežte aj vnútorný vejár, ten sa dá niekedy aj vybrať a zostane vám len stredová oska, resp. aj tá sa dá vybrať. Ak nie tak si prevŕtajte vrtákom 2mm dieru cez bakelitové dno. Do takejto diery potom zasuňte plusový pól nového kondenzátora. Pre mínusový si spravte na okraju malí zárez a mínusový pól ohnite podľa obrázka smerom von. Doporučujem potom takýto kondenzátor obaliť kúskom molitanu.

Ak to bol dvojitý kondenzátor, tak nové kondenzátory umiestnite nad seba, prívody podľa potreby predĺžte nadletovaním dlhšieho vodiča.

Potom zvnútra na spodok naneste rýchloschnúci epoxy (po vnútornom okraji), malý prstenec z tvrdšieho papiera zasuňte zvnútra do tohto lepidla, lepidlo naneste aj zvnútra valcového krytu a potom kryt opatrne zasuňte na papierový prstenec. napasujte podľa okraja aby bola čo najmenšia škára. Izolačnou páskou zvrchu-dole zafixujte a nechajte asi 1/2 hodinu uschnúť.
Po zaschnutí som jemne obrúsil okraj jemným pílnikom, potom oceľovou vlnou, malé dierky som vytmelil autotmelom a po jemnou prebrúsení vlnou sa povrch odmastil benzínom a v spodnej časti jemne prestrekol lesklým hliníkovým sprejom. Ak vám presa len vzniknú nejaké chybičky pri lepení, tak tie schováte natočením kondenzátora na šasí tak, aby chybičky smerovali niekde dovnútra prístroja.

Po uprevnení doporučujem mínusový pól zasunúť pod okraj kondenzátoru a po dotiahnutí ešte od neho priletovať malý nenápadný drôtik a elektricky spojiť mínus kostry kondenzátora s mínusom, podľa schémy, najčastejšie so šasí.

2. Repasovanie elektrolytov pomocou sústruhu.

(R.Truben SR)
Repasovanie bežne trvá cca 15 minút. Repasovaný elyt je o cca 4 mm nižší ako pôvodný, čo však bez upozornenia nikto nazbadá (dôvod vidno na posledných dvoch obrázkoch).






3. Blokové kondenzátory.

Pred vymontovaním kondenzátora si dôkladne nakreslite zapojenie, prípadne si nalepte na prívodné drôtiky poradové čísla vývodov z kondenzátora. Potom odletujte alebo odstrihnite tieto prívody tesne pri kondenzátore. Kondenzátor vymontujte z rádia von.
Obyčajne treba ohnúť malé ušká a opatrne vybrať vrchný pertinax. Potom treba dať preč parafín alebo asfalt. Najlepšie sa to robí teplovzdušnou pištolou. Treba nahriať jednu časť, napr. v strede, a starým šroubovákom vypáčiť prvý svitok. Potom jemným nahrievaním sa dajú vybrať aj ostatné svitky. Pracujte na otvorenom priestranstve, nakoľko výpary od starého parafínu alebo asfaltu vám asi neurobia dobre.

Dajte preč ostatné zvyšky asfaltu aj z obalu. Technickým benzínom alebo toulénom poumývate obal, aby na ňom navrchu neboli škvrny po asfalte. Rovnako umyte aj pertinax. Pozor na nápisy, radšej pomaly ako zmazať dôležité informácie.
Potom podľa schémy upevnite (naletovaním na nity, alebo prevlečením vývodu cez dierky) nové kondenzátory. Dvakrát skontrolujte či ste sa nepomýlili. Zemniace prívody dobre preletujte a spojte hrubším drôtom so zemniacim vývodom. Dbajte na povolené napätia kondenzátorov, Najlepšie je dať na vyššie napätie ako je v prístroji. Elyty aspoň na 450V a svitky aj na 630V. Katódové blokovacie kondenzátory stačia na 35V.
Vnútro krabice obaľte hrubším kartónom, alebo izolačným papierom, rozmer nech je o 1-2 mm nižší ako výška krabice. Aj je krabica veľmi veľká aj tu doporučujem dať molitan, alebo pevnejší polystyrén, aby kondenzátory sa nepohybovali vo vnútri krabice. Na vrchu na pettinaxe spravte letovacie očká z prívodov, alebo nanitujte pekné očká.
Po zasunutí do krabice, opatrne zasuňte pertinax, zahnite fixačné ušká. Ešte raz celý kondenzátor jemne umyte technickým benzínom. Potom ho môžete namontovať do prístroja.

Ak by ste potrebovali na obal nalepiť aj originálnu nálepku, tak na tejto linke zbierame naskenované predlohy nálepiek na kondenzátory.
Takto potom vyzerá kondenzátor vrátený na pôvodné miesto, prívody sú priletované s dostatkom cínu, aby sa spravila pekná kvapka. Okraje letovania umyte štetcom namočeným v liehu, aby sa odstránila kolofónia alebo iné nečistoty.



Dokumenty :: Ako ? ..., Dokumenty :: Poradenstvo, Dokumenty :: Rádio-súčiastky
Vytvorené: 28.12.2009