Antény pre príjem rozhlasového vysielania AM

Autor: P.Holman SR

Vonkajšie antény

Vonkajšie neladené antény pre príjem bežných rozsahov. Dĺžka by mala byť aspoň 10m, výška nad zemou najmenej 5m. Čim sú vyššie, tým je lepši príjem. Môžu sa natiahnuť aj medzi budovami. Situované by mali byf čo najdalej od elektrických vedeni a mimo komunikácii, aby zbytočne neprijímali poruchy. Na ich zhotovenie sa môže použiť bežný drôt s priemerom 2mm, ktorý môže byf aj izolovaný. Na zvod k prijímaču sa môže použiť drôt s menším priemerom, obyčajne sa používa ohybné izolované lanko. Zvod by mal byť od stien a kovových predmetov vzdialený aspoň 1 Sem, aby sa predišlo stratám energie a nemal by byť zbytočne dlhý (stal by sa sám anténou).

Anténa ani jej časti sa nesmú spájať s bleskozvodom.

Na malom priestore (balkón, šikmá strecha) sa dobre uplatní anténa Kapa. Je zhotovená z tyčí dĺžky asi 1,5m s priemerom asi 5mm, ktoré môžu byť aj duté, spojených medzi sebou. Ich horný rozostúp je približne 1m.



Náhradné antény

Náhradné (Izbové) antény používame, keď nemáme možnosť postaviť vonkajšiu anténu. Oproti vonkajším anténam dávajú slabý signál. Obyčajne ich tvorí kus rôzne umiestneného vodiča pripojeného do anténnej zdierky prijímača. Nikdy by sa nemalo používať uzemnenie ako anténa. V minulosti sa používala sieťová anténa, využívajúca fázový vodič elektrovodnej siete. Na oddelenie sieťového napätia sa používal kondenzátor "antenor". Z bezpečnostných dôvodov sa ani táto anténa nemá používať, (okrem toho zachytáva veľa rušenia zo siete) Ako anténa sa môže použiť izolovaný vodič, umiestnený čo najvyššie v miestnosti, napríklad na skrini a záclonovej tyči. Samozrejme, musí sa rešpektovať aj estetické hľadisko. Veľmi účinná (aj rozmerná) je rámová anténa. Je to cievka v tvare štvorca so stranou 0,5 -1 m s počtom závitov 10 - 20. Jej vývody sa zapájajú do zdierok pre anténu a uzemnenie. Má smerové účinky, dá sa natočiť do najvhodnejšieho smeru a dá sa aj ladiť pridaním ladiaceho kondenzátora. Problémy s umiestnením čiastočne vyriešia malé vonkajšie antény. Na okne, alebo balkóne sa môže použiť špirálová anténa z drôtu priemeru 1 mm dlhá 1 - 2m. Na balkóne (loggii) sa môže urobiť anténa s pôdorysom U, podobná šnúram na prádlo. Na okenný rám sa dá pripevniť zmenšená anténa typu M, tvorená trsom vodičov zasunutých do izolantu. Rovný vodič sa môže natiahnuť medzi oknami, alebo balkónmi.


Dokumenty :: Poradenstvo
Vytvorené: 1.9.2008