Paillard (Švajčiarsko) - renovácia celokovového rádia

(c) 5/2008 V.Cingel

Toto rádio od švajčiarskeho výrobcu Paillard, datované na roky 1938/39, ma zaujalo hneď z dvoch dôvodov: po prvé, je to celokovové rádio, aj skrinka je z kovu, a po druhé, má veľmi zaujímavý, skoro až "art deco" vzhľad. Začal som pátrať čo to je za model. V knihe Ernst Erb (pán je zo Švajčiarska): Radiokatalog Band 2 a na www.radiomuseum.org, som našiel niekoľko modelov, čo by mohli zodpovedať tomuto, ale ani jeden nepasoval. Problém bol v tom, že v tomto prijímači sú osadené staršie americké elektrónky triedy 2Ax a model Paillard 39, čo by zodpovedal podľa knihy tvarom a prevedením, však mal už elektrónky triedy 6xx, a iné rozloženie gombíkov. Po diskusii s p.Erbom sme dospeli k záveru, že pravdepodobne ide o šasí modelu Paillard 38, ktorý bol ale na export zabalený do zelenej kovovej skrinky, ktorú má model 39. Toto bádanie potvrdzuje aj fakt, že schéma modelu 38 zodpovedá až na jeden detail schéme nájdenej v rádiu.

Celková renovácia zabrala pomerne veľa času, odhadoval by som celkom asi 40-50 hodín, a kvôli technologickým prestávkam to celé trvalo asi 4 týždne.

Elektrónky (americké, žeravenie 2,5V, resp. 5V):
  • 2A7 - samokmitajúci zmiešavač s heptódou
  • 58 - mf zosilňovač
  • 2A6 - detektor a nf predzosilňovač
  • 2A5E - koncový stupeň
  • 80 - usmerňovač
1. Nálezový stav

Rádio bolo v dezolátnom stave. Na nasledujúcich obrázkoch si možete prehlidanúť jeho stav. Chrómované lišty ako aj skrinka boli skorodované. Chýbal jeden drevený gombík. Vstupnú časť s elektrónkou 2A7 už niekto nahradil, pravdepodobne elektrónkou ECH21, len neviem odkiaľ ju žhavil :), lebo v rádiu je len 2,5V na žeravenie elektróniek a 5V na žeravenie usmerňovačky. Pod šasí bol akýsi transfórmátor, ale nevyzeral na žeraviaci, skôr na výstupný. Drôty ale boli dotrhané, tak som nevedel nič určiť. Na reproduktore bolo torzo výstupného transformátora, ale bez prívodov. Membrána na repro pretrhnutá a krycia látka na reproduktor bola len ako kus fragmentu. Poslúžil na výrobu repliky, torzo som oskenoval. Chýbali aj tieniace kryty na elektrónky, chvalabohu sa jeden zachoval, tak bolo podľa čoho robiť repliku. Chýbal aj držiak na dve žiarovočky. Stupnica bola dobrá, dole sa nachádza sken. Súčiastky boli všetky originálne, kupodivu, kondenzátory, vrátane väzobného, nemali vôbec zvody. To je veľmi zriedkavé. Elektrolyt vymenený za Tesla. MF elektrónka 58 bola v prístroji.


Pohľad zpredu

Šasí zozadu, v prístroji

Šasí zpredu


Elektronika pred renováciou
Zjavne je tam doplnené vpravo dole
výstupné trafo a nejaké odpory

2. Renovácia

Pri tomto rádiu bolo treba najprv spraviť prieskum, aké materiály a povrchové úpravy boli použité, aby sa niečo nepokazilo:

  • Skrinka - oceľový plech, 1mm, na hladkej časti striekaný základnou farbou a zelenou, na drsnej časti vpredu, bol použitý nejaký druh hrubého tmelu, ktorý bol sformovaný do pekneho povrchového efektu, podobný jemnej "omietke".
  • Šasí - oceľový plech pocínovaný,
  • Reproduktor, ako aj kryty na elektrónky, čiapočky a kryt na transformátor, sú z pocínovaného plechu.
  • MF a cievkové kryty sú z hliníkového plechu.
  • Kryt za stupnicou z plechu, striekaný čiernym lakom.
Renováciu som potom rozdelil na niekoľko krokov:
  • Renovacia skrinky
  • Reproduktor
  • Šasí a výroba náhradných dielov
  • Elektrická oprava a naladenie
3. Renovácia skrinky

Najprv sa prístroj vybral zo skrinky, treba povoliť 4 šrouby dole, držia šasí a dať preč gombíky. Zo skrinky sa oškrabala a obrúsila všetka farba a tmel, ktoré išli dole, nechal som len ten drsný tmel, ak už pevne držal a nešiel dole. Skrorodované časti skrinky sa obrúsili kefou, potom sa 2x použil odhrdzovač. Na druhý deň sa odhrdzovač opláchol a celá skrinka sa odmastila Perchlórom a jemne ešte raz prebrúsila. Potom sa nastriekala základná farba, ktorá drží aj na korózii.

Najťažšie bolo doplniť a naimitovať ten hrubý povrch. Rozhodol som sa použiť veľmi jednoduchú metódu. Vyrobil som tekutý tmel zo syntetickej základnej farby na skorodovaný kov (Hamerite), do ktorého som nasypal jemnú sádru ako plnidlo. Po dôkladnom rozmiešaní získate riedky tmel, ktorý nezasýcha veľmi rýchlo (to je potrebné). Rovné okraje skrinky sa prelepili páskou. Takýto tekutý tmel sa naniesol v hrúbke asi 1až 2mm na celý povrch hrubej časti. Potom, keď tmel začína asi po 5-10 minútach pomaly zasýchať, treba spraviť reliéf. Na to som použil kuchynskú plastickú hubku, ktorá má hrubý povrch. Pravidelným udieraním na tmelový povrch sa tmel tvaruje do formy hrubej omietky. Treba to robiť po celom povrchu až dovtedy, kým nezískate vzhľadovo rovnomerne drsný povrch. Potom nechajte tmel aspoň 1 deň poriadne zaschnúť.

Na druhý deň sa tmel prebrúsil hrubým šmirglom (zrno 40) a hladké povrchy šmirgľom 150-240. Po odprašnení sa ešte raz celá skrinka prestriekala základnou farbou. Výsledok bol dokonalý. Po zaschnutí sa celá skrinka 2x prestriekala tmavozelenou farbou, ktorá bola identická s originálnou.

Rebierka na skrinke boli originálne chrómované do vysokého lesku. Túto technológiu som zatiaľ nahradil normálnym prestriekaním vysokolesklého chrómového efektu. Ak budem raz chrómovať, tak vezmem aj tieto rebierka. Rebierka sú ku skrinke prišroubované malinkými šroubičkami, zozadu.


Skrinka po odstránení farby a odhrdzéna odhrdzovačom


Skrinka po prestriekaní základnou farbou, prvá krát.


Výroba zrnitého efektu na čelnom panely a na bokoch.

4. Renovácia reproduktoru

Reproduktor bol odmontovaný zo šasí, dve skrutky vpredu a jedna vzadu. Je uložený v gumových podložkách, aby nerezonoval so skrinkou. Celý reproduktor bol potom rozobratý, budiaca cievka bola prerušená, ako vždy dole pri magnete. Oprava v takýchto prípadoch je ťažká, ale dá sa. Treba odbaliť cievku a dole pri magnete oškrabkať jeden drôtik, naletovať naň prívod a opäť zabaliť cievku do krycieho papiera. Stratíte tak nejaké závity, ale 90% ostane funkčných, čo je OK. Odpor vinutia budiacej cievky je cca 2500 Ohmov.

Membrána reproduktora bola opravená Duvilaxovým lepidlom, trhliny prelepené modelárskym španovacím papierom. Potom sa papier nalakoval a prestriekal čiernym matným sprejom.

Kostra reproduktoru je pocínovaná, tak sa vyčistila Silichrómom, rovnako aj budiace trafo. Trafo som nahradil za Tesla typ, tuším z Tenora, lebo rozmerovo bol rovnaký, má trochu menšiu impedanciu, ale to 2A5 tú chvíľočku vydrží. Kryt trafa bol tuiež preleštený Silichrómom, aby bol pekne lesklý.

Vedľa budiaceho veľkého vinutia je ešte jedno malé, hrubý drôt vinutý pod sebou, odhadujem asi 20 závitov, vidíte ho na najbližšom obrázku dole, na jadre magnetu. Účel nepoznám, ale predpokladal by som, že ak je zapojené do série s vinutím cievky membrány, može pôsobiť ako brzda v prípade veľkých špičiek prúdu do membránového vinutia.


Pohľad na súčiastky rozobratého reproduktora


Poskladaný a vyčistený reproduktor s VT

5. Renovácia šasí a výroba náhradných dielov

Šasí je pomerne komplikované, všetky súčiastky sú dosť natesno, je využitý takmer každý centimeter. Najprv bol vysávačom a jemným štetcom odstránený prach. Nasledovala vodná kúpeľ so saponátom, malou kefkou treba dobre očistiť všetky záhyby. Po opláchnutí potom celé šasí stálo v teple asi týždeň pri radiátore, resp. na slnku. Odhalila sa pomerne rozsiahla korózia, napadla cínovaný povrch, tak som sa rozhodol lesklý cínovaný povrch naimitovať vysokolesklým lakom s efektom chrómu.

Najprv ale boli vymenené pätice na vstupnú elektrónku a usmerňovaciu elektrónku. Atypická pätica na vstupnú elektrónku bola vyrobená z plošného spoja, kde na opačnú stranu zvnútra sa na medené plôšky prispájkovali malé pliešky v tvare "U", do ktorých sa vsunie kolík elektrónky. "U" pliešok treba spraviť podľa priemeru kolíka elektrónky a trošku ho stisnúť v klieštikách, aby potom péroval.

Pred lakovaním bolo potrebné odstrániť hrdzu, odbrúsením a 1x odhrdzovačom. Potom sa šasí obrúsilo veľmi jemnou oceľovou vlnou (pozri ďalej). Po opláchnutí a odmastení boli súčiastky šasí pozakrývané lepiacou páskou (pozri ďalej). Najprv bola nastriekaná základná farba určená na skorodovaný povrch. Po zaschnutí a opätovnom prebúsení vlnou sa ako krycí náter použil sprej, s vysokolesklým chrómovým efektom. Bolo treba nechať celý deň zaschnúť.

Chýbajúce súčiastky na šasí sa vyrobili z tenkého pocínovaného plechu (z kanistra od riedidla). Vyrobili sa dva tieniace valčeky priemeru 40mm na elektrónky a tiež čiapočka na elektrónku 2A7. Pologuľový vrch na čiapočke sa naimitoval polyesterovým tmelom a prestriekal zinkom, preleštil grafitom.

Kryt trafa, ladiaci kondenzátor ako aj hliníkové kryty na mf a cievky, sa jednoducho preleštili Silichrómom. Kryt za stupnicou bolo treba tiež prestriekať čiernym lakom, lebo mal poškodenú farbu. Plechy sieťového trafa zboku sa prebrúsili a na záver natreli malým štetcom fermežou, je to spoľahlivá ochrana a konzervácia trafo plechov.


Šasí po umytí prachu a osušení, odhalia sa skorodované povrchy


Šasí po odstránení hrdze pomocou odhrdzovača a prebrúsení jemnou oceľovou vlnou


Pred striekaním treba dôkladne pozakrývať ostatné súčiastky


Šasí po nastriekaní, ilustrácia vyrobených replík súčiastok


Skompletované šasí zozadu (bola vymenená aj prívodná šnúra za repliku)


Šasí zpredu, po skompletovaní aj s reproduktorom.

6. Oprava elektroniky

Schému mi láskavo poskytol p.Ernst Erb zo Švajčiarska.

Oprava začala klasicky opravou sieťovej časti. Vymenená bola sieťová šnúra, za opletanú repliku. Keďže vypínač na potenciometri už nefungoval, tak to bolo dočasne prepojené priamo na tranformátor. Vstupné vinutie sieťového transformátora malo na 250V odbočke odpor 48 Ohm. Sekundár 2x250V má odpor 2x500 Ohm.

Pozor. V sieťovej časti je zaujímavo zapojená poistka, ktorá má jeden mosadzný koniec vyvedený vzadu a je možné sa ho náhodne doknúť, preto treba dať pozor a musíte mať vydlicu takú, aby sa pracovný vodič (nulák) dal cez prívod, ktorý ide na poistku a fáza priamo do tranformátora.

Žeravenie elektróniek - to je úplná hrôza. Každá lapma má prúd 1,7A pri napätí 2,5V, to znamená že prípadné chýbajúce prívody musíte zapojiť poriadne hrubým vodičom, aspoň 0,7mm. V prístroji boli takéto hrubé vodiče, a ku usmerňovačke boli ešte hrubšie, lebo tam tečie 2A. Žeravenie poriadne skontrolujte, lebo i nepatrný prechodový odpor, či už na spoji alebo na kolíku elektrónky, má veľké straty a zadymí sa vám.

Vlnové rozsahy sú na prepínači dosť nelogicky, najprv sú DV potom KV a potom SV. Hodnoty frekvencií sú nasledovné:
DV: 800 - 1970 m (375 - 152 kHz)
SV: 200 - 560 m (1500 - 535 kHz)
KV: 17,5 - 51 m (17 MHz - 5.88 MHz)


Stupnica na prístroji, dole je oskenovaný originál

Opravené, resp. vymenené boli tieto komponenty:

  1. Katódový elektrolyt bol jemne rozrezaný a do žltého papierového obalu bol vložený nový elektrolyt 20 mikroF.
  2. V originálnom prístroji bol zrejme jeden valvocý, 16mikroF elektrolyt a asi 2x elektrolyt 4mikroF alebo svitky. Keďže som sa nedopátral k podobnému prístroju, valcový elektrolyt bol 2x20 mikroF/450V a do prístroja som schoval miniatúrny 4 mikroF elektrolyt na filtráciu g2 napätia.
  3. V cievkach boli prerušené KV, asi od vojny, tak sa opäť zapojili a bolo treba previnúť budiace KV závity v oscilátore (5 závitov).
  4. Bolo treba opäť zapojiť žeravenie do 2A7 a usmerňovačky 80.
  5. Vymenený bol výstupný tranformátor za model z rádia Tesla Tenor.
  6. Neoriginálny je aj potenciometer hlasitosti (už tam bol)
  7. Chýbajúce elektrónky boli objednané z USA (etetubes@gwi.net), boli dodané asi za 1 týždeň a v originálnych krabičkách (pozri ďalej). Zaujímavá je elektrónka 2A5E, ktorá má vo vnútri spojenú g1 a g3. Neviete niekto prečo? Podobný model 2A5 má už klasicky spojenú K a g3.
  8. Superhet bol naladený klasickou metódou. Najprv mf (namiesto 440kHz prístroj vykazoval dobré naladenie na 420kHz). Vstupné a oscilátorové obvody boli jemne doladené. Rozloženie ladiacich prvkov je uvedené ďalej.
  9. Všetky prepínacie kontakty boli prečistené Kontoxom.
  10. Po zapnutí bolo na napájacie napätie za budiacim vinutím 250V. Pre istotu som však prístroj zapol najprv na 250V sieťovú odbočku, potom na 220V.
  11. Odpory a kondenzátory boli americkej výroby. Ich značenie bolo v systéme farebných kódov používané pri amerických súčiastkách.

Šasí po dokončení elektrickej opravy.


Konštrukcia cievok a rozloženie ladiacich bodov.
Padding kondenzátory na SV a KV sú pevné, sľudové

Elektrónky prišli z USA v originálnych krabičkách


Originálne súčiastky, farebné rezistory, kondenzátory firmy Fribourg

7. Kompletizácia

Najkrajšie obdobie pri renovácii je dať prístroj dokopy. Krycia látka pred reproduktorom bola nahradená replikou. Z originálnej sa zachovalo len torzo, ktoré je oskenované ďalej. Na repliku látky sa vodovou farbou spravili priečne šmuhy zelenou farbou, aby sa to podobalo originálu. Pred reproduktorm zvnútra sú nalepené filcové prúžky. Chýbajúci gombík bol vysústružený z dreva, a ten kovový cylinder sa jednoducho prestriekal základnou farbou 2x a potom po prebrúsení - lesklým chrómom. Gombík sa namoril a celý ešte raz prestriekal priesvitným lakom.

Po pripojení na 10m anténu hrajú všetky vlnové rozsahy. Na stredných vlnách bolo večer zachytených asi 10 staníc, na krátky je citlivosť normálne, počuť Moskvu, Londým a pod. Hemží sa to stanicami, len jednoduchý prevod na ladiaci kondenzátor neumožňuje dobré nastavenie stanice. NF výkon podľa počutia odhadujem asi na 1 až 2W.


Vzorka originálnej krycej látky ("brokátu")




Paillard 38 - schéma: Zdroj www.radiomuseum.org, úpravy podľa skutočnosti V.Cingel.
Sken stupnice: rozmery 90x170mm hr. 5mm

38.PNG PaillardDial.jpg

Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 11.5.2008