Jednolampovka - postup reštaurovania

2008 Viktor Cingel

Toto je klasická jednolampovka, pravdepodobne amatérskej výroby. O prijímačoch tohto typu sa podrobne pojednáva v článku o rádiách z 30.rokov.

Na vstupe je guľový variometer, ktorý musel prejsť trpezlivou opravou. Paralelne k variometru je pripojený ladiaci kondenzátor. Vnútorná guľovitá cievka variometra je použitá ako spätná väzba z anódového obvodu. Zapojenie predstavuje najjednoduchší typ jednolampového prijímača. Použitá elektrónka je A409, rovnako dobre hralo aj pri RE084. Anténa sa pripája na potrebnú odbočku ladiacej cievky, cez 12 polohový prepínač. Žeravenie elektrónky sa riadi cez 40 ohmový reostat, ktorý má navyše v druhej osičke ďalšie regulovanie plus/mínus 6 ohmov na jemné doladenie. Rovnako aj ladiaci kondenzátor má na vonkajšej osičke hrubé ladenie a na vnútornej osičke je ladenie jemné, otáča sa len jeden plech. Napájanie som použil 80V z pomocného zdroja. Na výstupe boli sluchátka 2000 Ohmov. Rádio pekne nasadzuje, spätná väzba je vďaka variometru veľmi jemne nastaviteľná.

Reštaurovanie bolo pomerne jednoduché. Všetky súčiastky bolo treba poriadne očistiť od prachu a starej oxidácie. Skrutky a prívody sa vyčistili a jemnou mosadznou kefkou sa prebrúsili do leskla. Pätica elektrónky je konštruovaná tak, že elektrónka je chránená proti otrasom, je na pružných plieškoch. Vodiče sú štvorcového priemeru a bolo ich treba poriadne podoťahovať na každom spoji. Čierny ebonitový panel sa najprv poriadne umyl a potom som ho preleštil silikónovým olejom (používa sa na čistenie plastov v interiéroch automobilov). Panel sa preleštil z vonku aj z vnútra. Rovnako sa umyli a preleštili aj ovládacie gombíky (jeden malý na reostate chýba). Ebonit bol vplyvom starnutia a zrejme UV žiareniu ohnednutý.

Guľový variometer bol opatrne odmontovaný. Našťastie nemal prerušené žiadne vinutie, len bol rozobratý, rozlepený. Na lepenie som použil rýchloschnúci prezračný epoxy (dostať v modelárskom obchode). Zasýcha asi po 2-3 minútach. Postupne sa prilepili jednotlivé vrstvy závitov, sledovala sa krivka gule. Na záver boli obidve odlepené pologule, vnútorná aj vonkajšia, prilepené k dobrej časti. Treba poriadne očistiť prívody k rotoru, lebo to sú prívody k vnútornej guľovej cievke a každý nedokonalý kontakt znamená praskanie a vysadzovanie spätnej väzby.

Prístroj rozhodne nie je na počúvanie, ale je to demonštrácia rádia postaveného pravdepodobne amatérom v rokoch 1926-1928. Skrinka je pekne zhotovená, bola preleštená voskom na starožitnosti. Rádio je postavené na doštičke a jednoducho vložené do skrinky.

Na fotografiách postupne vidno nálezový stav, finálny stav a detaily elektrickej konštrukcie. Na posledných dvoch fotkách je ukážka renovácie variometra.









Ďalšia, veľmi podobná jednolampovka bola v oveľa zachovalejšom stave.
Pricíp a zapojenie je veľmi podobné, jediný rozdiel je v tom, že má valcovú vzduchovú cievku a v nej otáčajúcu sa spätnoväzbovú cievku.




Dokumenty :: 30-te roky, Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 15.3.2008