Freshman Masterpiece

Autor: Eduard Pavlík, SR.

Freshman Masterpiece
Chas. Freshman Co., Inc., New York

Charles Freshman zbohatol v gumárenskom priemysle, v štyridsiadke odišiel do dôchodku užívať život, ale dlho nevydržal nič nerobiť. Fascinovaný rádiom založil firmu a od júna 1922 začal postupne vyrábať kondenzátory, antény, kryštálové detektory a ďalšie súčiastky navrhované jeho konštruktérom Albertom W. Franklinom. Keď v roku 1923 a začiatkom roku 1924 Atwater Kent a ďalší výrobcovia získavali trh neutrodynmi s 3 samostatne ovládanými otočnými kondenzátormi, Freshman vytušil svoju príležitosť. Namiesto drahých metód neutralizácie prišli jeho konštruktéri s geniálnym nápadom umiestniť VF cievky tak blízko kovových rámčekov ladiacich kondenzátorov, že odstránili oscilácie. Síce na úkor zosilnenia aj účinnosti, ale rádio spoľahlivo hralo.

Primitívny 5- lampový neutrodyn mal len jeden pevný odpor a dva kondenzátory! Po mnohých úvahách ako znížiť na minimum výrobné náklady, zahájil výrobu a v auguste 1924 začal predávať toto rádio pod názvom Masterpiece za 60 USD a úplne zmietol z trhu konkurenciu. Stavebnice sa predávali len za 17.50. Do februára nasledujúceho roku vyrobil a predal 125 tisíc hotových rádií a kitov. Veľkolepý úspech zapríčinil množstvo imitácií od iných výrobcov v nasledujúcich dvoch rokoch. Vrchol predaja bol vždy na Vianoce, čomu Freshman prispôsoboval výrobu. V septembri 1925 vyrábal denne 1000 prijímačov, ale v novembri už 2500, celkovo v tomto roku vyrobil 300 tisíc. Vo februári 1925 aj 1926 zastavil výrobu, prepustil väčšiu časť ľudí a venoval sa záručným opravám. Vo firme ostali len opravári. A bolo čo opravovať, denne 150-200 kusov. Vďaka neustálemu striedaniu dodávateľov kvôli najnižším cenám problémy boli s NF transformátormi, ale hlavne s reostatmi, dodávateľov ktorých menil skoro každý týždeň koncom roku.

Výrobu pre rok 1926 plánoval tiež vo objeme predchádzajúceho roku a spočiatku to tak aj vyzeralo. Výrobu začal, ako bolo zvykom v júni, ale v novembri denne vyrobil 1000 a v decembri už len 400 kusov. Príčinou bolo zastaralé „trojgombíkové“ ladenie. Čo sa týka designu, od roku 1925 prístroj mal tri okienka s malými ladiacimi gombíkmi. Vyrábal sa aj vo verzii s predlženou skrinkou, v ľavej časti ktorej bol umiestnený magnetický lievikový reproduktor za bohato vyrezávanou mriežkou.

Freshman Masterpiece je často nazývaný ako FORD T medzi rádiami. Lacný a spoľahlivý. Aj očami dnešného zberateľa. Zbierkový kus z roku 1924, výrobné číslo A22387 nevidel nikdy spájkovačku. Naviac tých pár súčiastok, ktoré obsahuje, je v 100% stave. Takže „reštaurovanie“ sa konalo len pomocou vysávača. Po zasunutí elektróniek hral na prvé zapojenie.





Dokumenty :: 30-te roky, Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 19.2.2008