Tesla T713 a T713-II - postup renovácie

(c) V.Cingel, 2008

Firma Tesla n.p. vyrábala tento prijímač v poradí ako druhý [Kottek] v rokoch 1948 až 1949 v Bratislave. na Slovensku. Ide o klasickú a veľmi jednoduchú dvojlampovku, jeden variant s elektrónkami EF12 a EL11(viď nálezový stav nižšie) a druhý variant T713-II s elektrónkami EF21 a EBL21. Stretli sa mi na stole naraz celkom dva tieto prijímače a ešte navyše sa mi podarilo zohnať absolútne "nepoškvrnené" šasí od T713-II. Keďže bolo nedotknuté, tak som sa rozhodol ho zdokumentovať detailnejšie, lebo v originálnom servisnom návode Tesla nie sú rôzne detaily potrebné pre reštaurovanie. Schemú nájdete aj v tomto liste.


Obr.1 Nálezový stav Tesla T713

Na obrázku 1 v modeli T713 už boli doplnené vpravo dva hliníkové filtračné kondenzátory, ktoré nahradzovali veľký valcovitý 2x16 mikroF elektrolytický kondenzátor (viď nižšie). Toto samozrejme išlo preč. Spolu s tým aj prívodné zelené drôty. V prijímači chýba výstupný transformátor, ktorý som zatiaľ nedával, kým nezoženiem originálny. Hrdza sa kefkou vybrúsila a šasí sa jemne dofarbilo zinkovou farbou, trochu zmiešanou s grafitom, lebo ten zinok bol už trochu tmavší od oxidácie. Mosadzné časti sa vyleštili Silichrómom. Bolo treba vymeniť prívodnú šnúru za repliku opletenej dvojlinky.


Obr.2. Šasí T713 po reštaurovaní

Pod šasí nie je takmer nič, je tam asi desať odporov a asi rovnaký počet kondenzátorov. Skontorlovala sa mechanika spätnoväzbovej cievky, treba skontrolovať pohyblivé vodiče, či sú izolované a či nie sú odtrhnuté. Ďalej sa skontroloval ladiaci kondenzátor, lebo v tomto prijímači je použitý kondenzátor s pevným dielektrikom. Odpory boli všetky tmavozelené, s označením Always Tesla. Kondenzátory sú trubičkové, svitkové, z krajov zaliate asfaltom. V ďalšom variante T713-II ( pozri ďalej) sú dva malé kondenzátory sľudové, zalisované v okruhlom kovovom púzdre. Na tomto obrázku je elektrolyt len replika, originálny elektrolyt je väčší a je uvedený v nezmenenj forme na ďalšom obrázku dole. Bol vymenený väzobný kondenzátor medzi elektrónkami za nový svitkový 10nF/630V.

Cievky sú navinuté na pertinaxovej trubičke priemeru 12mm, stacionárna cievka je uchytené v plechovej nožičke. Hlavné rozmery a konštrukcia cievkového telesa je na nasledujúcom obrázku. Vinutia sú z vf lanka, cca 0,2mm celkový priemer (počty závitov som nezisťoval). Ladí sa dvomi cievkami, ktoré sa k sebe priblížia alebo oddialia [Kottek].


Obr.3. Cievková zostava

V obidvoch prijímačoch som našiel rozdiel oproti schéme: kondenzátor 1000 pF z anódy koncovej elektrónky zapojený na zem, aby filtroval zbytky vysokých frekvencií a nachýlnosť na kmitanie koncovej elektrónky.



Obr.4. Rozloženie súčiastok pod šasí T713.


Obr.5. Skompletovaný prístroj, pravá nožička bola nahradená vytmelení.


Prístroj bol pripojený na náhradný zdroj a reproduktor s výstupným transformátorom. Musím uznať, že je veľmi citlivý. Ten spätnoväzbový cievkový agregát je veľmi jemný, väzba sa dá veľmi jemne nastaviť. Na 5m anténu a uzemnenie na zemniaci kolík siete som v Bratislave naladil asi 15 staníc, vrátane Moskvy a nejakej stanice v Chorvátsku. Naladil som asi 4 stanice z Maďarska.

Reštaurovanie novšieho modelu T713-II s novšími elektrónkami bolo ešte jednoduchšie. Tu bolo šasí len vyleštené Silichrómom, rovnako ako všetky mosadzné časti, vrátane pätiek elektróniek. Pohral som sa s výberom elektróniek, našiel som najlepšie, nepoužité kusy a výsledky boli ešte šokujúcejšie. Selektivita bola oveľa lepšia, aj hlasitosť stúpla asi o 50%. Proste špičkové rádio. Keď to porovnám s inými dvojlampovkami, ani sa mi veriť nechce, aké výsledky je možné dosiahnúť keď sa pri konštrukcii cievok a "variometrovej" cievky použijú princípy z prijímačov z 30. rokov.

Na tomto šasí je možné pozrieť, ako vyzerá originálny výstupný transformátor ako aj rozloženie súčiastok pod šasí. Opäť sú tu čierne odpory Tesla Always a spomínané svitkové a sľudové kondenzátory. Elektrolyt som formoval asi 2 hodiny, nejaké výsledky sa dosiahli, ale na druhý deň bol opäť nefunkčný. Tak som ho nechal tak, nech zostane originál v prístroji.


Obr.6. Takmer nedotknuté a vyčistené šasí Tesla T713-II.


Obr.6. Rozloženie súčiastok pod šasí T713-II.


Obr.7. Skompletovaný prístroj, aj na tomto sa doplnila chýbajúca pravá nožička.


Obr.8. Prístroj v plnej paráde, brokát originálny.


Obr.9. Zadná stena T713-II

Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 18.2.2008