Prvé sériovo vyrábané rádio. Eduard Pavlik

V prvom rade je potrebné zadefinovať pojem sériovej výroby rádioprijímačov. Dohodneme sa, že pod týmto pojmom uvažujem výrobu aspoň 10 tisíc kusov. Možno by sa viac hodil názov veľkosériová, ale nebudem už ďalej o tom filozofovať.

Prvé rádio súvisí s menami 2 firiem: Westinghouse Electric and Manufacturing Co., ktorá vznikla v roku 1884 a Radio Corporation of America (RCA) z roku 1919. RCA nebola výrobná, ale manažerská firma, ktorá sa starala o predaj prijímačov štyroch najväčších amerických výrobcov rádií: General Electric Co., American Telephone and Telegraph Co., Wireless Specialty Apparatus Co. a od júna 1921 už spomínanej Westinghouse. Po roku 1924 už sú prijímače predávané len pod značkou RCA (Aeriola, Radiola.....). Tieto firmy vlastnili všetky dôležité patenty, vyrábali väčšinu súčiastok a všetky elektrónky (legálne vyrábané) a kvôli vývoju mali blízke vzťahy s dôležitými európskymi výrobcami.

Zakladateľ firmy George Westinghouse (1846-1914) bol okrem iného vynálezca transformátora, diaľkového prenosu elektrickej energie a budovateľ prvej elektrárne na Niagara Falls. Ťažko povedať, či to bolo šťastie, alebo predvídavosť, faktom ostáva, že Westinghouse o dosť skôr, ako iné firmy vytušil veľký potenciál rádiového vysielania. Frank Conrad, hlavný inžinier firmy už v roku 1912 začal v Pittsburgh, Ohio, experimentovať s rádiovým vysielaním. V roku 1915 firma vytvorila samostatné rádio oddelenie. Conrad zostrojil 20W vysielač a umiestnil ho vo svojom dome a od 1. augusta 1916 začal pravidelné testovacie spojenia s fabrikou, ktorá bola vzdialená 8 km. Ďalší rok, predtým ako USA vstúpili do vojny Westinhouse získal kontrakt na dodávku svojich vysielačov typu 75 SCR69 a prijímačov 150 SCR70 pre spojovacie vojsko (Signal Corps). V súvislosti s týmito dodávkami prišiel do firmy Donald G. Little, ktorý sa stal Conradovým asistentom. V rokoch 1918 a 1919 dodávali prístroje SE1012A a SE1414 pre námorníctvo. (SE znamenalo Steam Engineering). Prijímače boli využívané aj v letectve. Všetky tieto prístroje boli stále testované vysielačom z Conradovho domu. Skončenie vojny znamenalo ukončenie výhodných vojenských kontraktov.

Vedenie firmy však vytušilo komerčné aj amatérske využitie rádia a tak Conrad a Little začali v jeseni 1919 intenzívne vývoj nových prijímačov s označením RA a RB. Vysielanie využívalo načierno čoraz väčšie množstvo miestnych rádioamatérov, zachytávajúcich vysielanie pomocou doma postavených prijímačov z rôznych stavebníc, ktoré boli od Septembra 1919 ponúkané dokonca v miestnom obchodnom dome. Vedenie presvedčilo Conrada, aby postavil výkonnejší vysielač priamo vo firme. Po získaní licencie začali 2. novembra 1920 pravidelné vysielanie pod značkou KDKA. Už v máji toho roku Conrad a Little inovovali prijímače vyvinuté v roku 1919, požiadali o viacero patentov a hneď po začatí vysielania vrhli na trh prijímače typu RA a DA, ktoré medzitým stihli vyrobiť. RA bol regeneratívny tuner s patentovaným ladením L a C na jednej oske. DA bola detekčná jednotka s nf zosilňovačom, osadená 3 elektrónkami UV201. Obe jednotky boli v samostatných skrinkách s rovnakými rozmermi, vzadu prepojené svorkami. DA mala na prednom paneli okrúhly otvor krytý sieťkou na sledovanie žeravenia elektróniek. Tento designový prvok sa stal vzorom pre ďalšie americké firmy na najbližšie roky. Do konca roku 1920 bolo vyrobených 1400 ks RA a 1600 ks DA.

V januári 1921 bola výroba transformovaná do závodu v East Springfield, Massachusetts. Do novembra 1921 bolo vyrobených ďalších 20 tisíc jednotiek RA, DA. Od apríla 1921 boli obe samostatné jednotky bezo zmeny dodávané v jednej skrinke pod označením RC. Obe jednotky boli tak isto na zadnej strane prepojené svorkami. Prijímačov typu RC bolo vyrobených 80 tisíc. Posledná séria bola vyrobená v máji 1922. Tento prijímač bol vyrábaný v malom množstve aj v Európe firmou Telefunken pod názvom Telefunkon D304. Ide o zberateľský unikát, ktorý sa dá rozoznať od originálu len metrickými závitmi mechanických súčiastok.

Literatúra:
Douglas Alan: Radio Manufacturers of the 1920’s, Vol. 3, Sonoran Publishing 1999
Pavlik Eduard, Birkner Konrad: First radio in series or mass production, Forum Radiomuseum.org, 2007

RA jednotka

DA jednotka

Westinghouse RC 1922

Westinghouse RC 1922

Westinghouse RC 1922
Dokumenty :: 30-te roky, Dokumenty :: Články
Vytvorené: 5.2.2008