Renovácia bakelitu - náhrada veľkých chýbajúcich častí

(c) Viktor Cingel

V prvom diely som sa pokúsil dať dokopy pomerne podrobný postup ako renovovať bakelit. Teraz sa mi naskytla možnosť zachrániť skrinku z DKE pre priateľa (bude tam FM tuner), rádia z čias nemeckej propagandy, tak som spravil niekoľko fotiek a poznámok pre tých, čo by chceli na bakelitovej skrinke nahradiť veľký chýbajúci kus. Musím ale upozorniť, že hoci ide o dokonalú náhradu, ktorú nespoznáte pri pohľade z 1-2 metrov a viac, ale pri detailnom štúdiu zblízka, predsa len farba je farba a bakelit je bakelit. Pre zbierku a uloženie niekde na polici je to ale dokonalá metóda.

Podstata náhrady je v tom, že celý chýbajúci kus nahradíme a všetky nerovnosti spracujeme podobne ako autokarosári - perfektným tmelom, brúsením a nástrekom.


1. V prvom rade si pripravte materiál na podlepenie a na náhradu. Podlepiť doporučujem tenkým, tvrdým a pevným papierom (cca do 2mm max). Ešte lepšie je tenký pertinax, 0,5-1 mm, ale ten sa ťažko zháňa. Podložku vystrihnite podľa rozmerov vnútra, kam bude prilepená, najlepšie ak okraje podlepovaného papiera kopírujú nejaké rebierko vo vnútri, aspoň je to ako tak maskované. Plochu, kde bude podložka prilepená, zvnútra prebrúste šmirgľom a odmastite. Na lepenie sa mi osvedčilo kontaktné lepidlo Chemoprén a pod.



2. Ako výplň je možné opať použiť tvrdý papier, ktorý je asi o 1mm tenší ako hrúbka bakelitu, to ostatné nahradí niekoľko vrstiev tmelu. Výplň tentoraz vystrihnite približne do otvoru o 1-2 mm menšiu a vlepte ju kontaktným lepidlom. Keď to všetko dobre uschne asi po 2 hod, papier natrite riedkym Herculesom alebo nejakým lakom, aby nevysával tmel. Tmel sa totiž dobre prilepí na pevný podklad.

3. Materiál na tmelenie používam dvojzložkové jemné brúsne autotmely (dostať v ľubovoľných predajniach s farbami) a na jemné dokončovanie používam striekací tmel v spreji. Ak sú ešte plochy do oblúka a pod, to tmelu sa dá zapracovať sklotextilná tkanina (dostať kúpiť s tmelom aj s túto tkaninu) a vtedy je povrch ešte pevnejší. V prvom kroku vytmelím hrubé diery, a celú plochu, vrstva taká, aby bola vyššia ako okraje bakelitu. Robte rýchlo, lebo tmel rýchlo tvrdne (do 2-5 minút).


4. Po dôkladnom vyschnutí (cca 2 hod) sa tmel prebrúsi najprv nahrbo (60-80 šmirgeľ), potom jemno (120-240), ak sú ešte viditeľné diery, tak sa nebojte a urobte ešte jednu vrstvu. Po opätovnom brúsení dosiahnite plochu, ktorá je splynutá s okolitým bakelitom. Takto pripravenú plochu ako aj väčšie ryhy, ktoré mohli vzniknúť pri brúsení - prestriekajte tmelom v spreji. Je to veľmi riedky tmel a perfekne zakryje jemné nerovnosti a póry. Ten keď na záver prebrúsite (240-600 šmirgeľ), najlepšie na morko - plocha bude ako zrkadlo. Nestriekajte a netmeľte čo netreba, preto zakryte pred strikaním plochy ktoré sú OK. POZOR ale, pri práci s bakelitom si chráňte dýchacie cesty, napr. respirátorom, nakoľko bakelit obsahuje zdraviu škodlivé látky.



5. Plochy odmastite, napr. technickým benzínom a podľa odtieňu bakelitu si pripravte matné farby v spreji - čiernu a hnedú (možno červenohnedú). Doporučujem striekať z väčšej diaľky ako obvykle, cca z 60-70 cm a OBIDVOMI sprejmi naraz. Budete prekvapený výsledkom. Snažte sa striekať čo najmenej, tam kde už je bakelit, tak striekajte do stratena, resp. ukončite striekanie na nejakej hrane, rohu, rebierku a pod. Potom nevidíte prechody. Ak predsa len sú nejaké viditeľné prechody tak buď ich jemne preleštite do stratena napr. Slichrómom alebo, čo je ale trochu menej profesionálne, celú skrinku jemne prestriekajte bezfarebným lakom. Nechám na vás, či chcete viac estetiky alebo viac zachovania pôvodného bakelitu.



Dokumenty :: Ako ? ..., Dokumenty :: Poradenstvo, Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 7.8.2007