Titan - Atlas: Renovácia krok za krokom

(c) Viktor Cingel, 2006

Tento prijímač, hlavne jeho skrinka, bol v dezolátnom stave. Celková renovácia zabrala asi 50 hodín, najťažšie boli stolárske práce. Elektricky bol príjimač celkom v poriadku, až na dva odpory a kondenzátory. Trochu bolo treba doladiť vf predzosilovač. Pre stredné vlny sa hodilo premostiť anténu priamo na prvú mriežku kondenzátorom 120 pF, lebo dnes na tých stredných vlnách bohviečo nehrá.

Nálezový stav: ľavý bok skrinky bol od vlhka totálne oddutý, dýha odpadnutá, chýbalo jedno rebierko, dýha na viacerých miestach odlúpnutá. Elektrická časť pomerne OK, zadná stena OK. Gombíky OK, ale ľavý na prepínači chýbal. Na stupniciach je celuloid, bezchybný. Brokát kupodivu zachovalý, ale ťažko sa dával dole, najmä vľavo bol dobre prilepený.
Prvý pohľad na šasí: celkom zachovalé, takmer bez korózie, vzadu je prirobený potenciometer (nejaký amatér), ktorý pri zapnutom Grame reguluje hlasitosť. Originálne to nebolo. Lanká na kotúče a ladenie boli dotrhané. Sieťová šnúra zničená, bola fixovaná asfaltom v šasí.
Najprv sa lepila a fixovala skrinka, hranolky, pevné šrouby, lepenie odlepených častí a odlepených častí dýhy. Vnútro je namorené na čierno a preto aj nové časti vo vnútri sa namorili na čierno. Vnútro sa pretrelo bezbarevným matným lakom.
Všetky chýbajúce dýhované časti sa prelepili orechovou dýhou, od koreňa, aby kresba bola trochu nerovnomerná. Navrchu je originálne orech ale korenica, tú som nechal. Dýha sa lepila Chemoprénom. Dosť zložité bolo nalepiť dýhu na prehnutých častiach, bez naparenia sa nedá ohýbať proti letokruhom, tak je nalepená letokruhmi vodorovne.
Dýha je namorená moridlom orech svetlý s prísadou tis, orech je potom trochu žltkavý. Treba ale vyskúšať podľa dýhy.
Šasí a súčiastky prešli dôkladnou očistou, mastnoty toulénom, korózia odhrdzovačom 2x, mosadz Silichómom, Pozor: na šasi je dosť nápisov - elektrónky a napätie na primáre trafa. Nezmazať. Elektrolyty fungujú, ale nepodarilo sa mi zistiť výrobcu. Bolo ich treba poriadne spojiť s kostrou.
Presvecovací kotúč pozostáva z troch časti - pevná stupnica s mapou Európy, tmavý papierový kotúč zakrývajúce nepoužívané dierky, a hliníkový kotúč usmerňujúci svetlo z troch žiaroviek. Sú tam tri nezávislé lankové prevody - ladenie, hliníkový kotúč a papierový kotúč. Aj cez enormné úsilie (takmer dva dni) sa mi nepodarilo nastaviť mechanizmus prevodov tak aby čo to svietilo na mapke. Tak som sa uspokojil - že nejaké mestá sa pri ladení presvecujú. Je to pekné.
A toto je tá sľúbená Európa. Podľa naladenia stanice by malo svietiť príslušné mesto, niektoré červeno a niektoré bielym svetlom. Neviem prečo. V podstate si ani neviem predstaviť ako toto mohol niekto vo výrobe nastaviť - naladenia rádia (uhol kondenzátora), dva protichodne sa točiace kotúče s dierkami a pevná stupnica.

Za rámikmi s vlnovou dĺžkou dole, sú farebné žiarovky: DV: červená, SV: žltá, KV: zelená, Gramo: modrá. (kupodivu, aj v rakúskom rádiu Eumig 733 som našiel rovnako zafarbené žiarovky pri daných vlnových rozsahoch. Žeby nejaká norma v tých časoch?)
Šasí vo vnútri pomerne čisté, prešlo ale očistou. Sú vymenené dva odpory a jeden sľudový kondenzátor v anóde prvej elektrónky, väzobný kondenzátor, a filter na výšky. Ostatné OK. Pridaný potenciometer na hlasitosť pri gramo vstupe. Tlmivka bola neupevnená, pripevnila sa.
Finále. S natiahnutím brokátu treba opatrne, lebo sa rozpadáva, jedno rebierko bolo dorobené (bohužial lepiť a ohýbať dýhu na taký malý oblúk kolmo na letokruhy, to je riadna práca) - tak som rebierko urobil len z dubového hranolku. Na obrázku hrajú dlhé vlny (červené svetlo) a svieti Banská Bystrica - červeno.
Takto bude pre obdivovateľov viditeľné na poličke. Ladí sa pomerne hladko, výstupný výkon tiež dostatočný, odhadol by som hlasitosť na 2-3W výkonu.
... no a šasí pekne v skrinke aj s pripevneným káblom k výstupnému trafu ... samozrejme ešte treba vymeniť pracovnú sieťovú šnúru. Zdierky sú zľava do prava: repro (primár VT), gramo, anténa/zem.
... a nechýbala ani zadná stena.
Prikladam stupnicu a oskenovanu mapu, pre tych co by chceli spravit repliku.
Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 27.11.2006