Ako sa rodila Sigma Portable B

(c) Viktor Cingel, 2006,2009

Originálne prevedenie Sigma portable, vč:491, osadenie KF4,KF4,KL4











Táto Sigma Portable B, sa našla na aukcii, bol o ňu pomerne veľký záujem. Vyskytuje sa málo, keby som nemal podobnú Sigmu Portable, asi by som nevedel zrenovovať to malé okienko, ale internet a priatelia poradia. Len pre zaujímavosť: Celkovo sa na tom spotrebovalo 25 hodín, rozložených cez 6 dní (lepidlá museli schnúť). Takže postupne:

Nálezový stav: odlepená dyha, veľa prachu a hrdze, zjavne veľa zásahov (neorginálna cievková súprava, pätice, chýba rámik, sklo,...
Originálne zostali asi len ladiaci kondenzátor, prívodné batériové šňúry, 3 gombíky a niekoľko Always súčiastok.
Cievková súprava síce nie je originálna, ale je zachovalá z daného obdobia, výroba Palaba Radio, má DV aj SV sústavu.
Lepidlo a svorky - nevyhnutné upevniť všetky odlepené dyhy a skrinku ako celok. Dva hranolky v rohoch vo vnútri fixujú celkovú stabilitu. Chýbajúca dyha nalepená, aby bola v rovine. Hranolky namorené, aby vyzerali dobovo.
Po zaschnutí - celá skrinka sa poriadne vybrúsila, do roviny, plochou brúskou. Oblepila sa dyhou, svetlý orech alebo brest, aby boli vidno typické Sigma letokruhy.
Dyhu je nutné namoriť - svetlý orech plus trošku mahagon. Porovnal som to s inou Sigmou. Orech tomu dá starý nádych a mahagon trochu teplej farby.
Dolepili sa chýbajúce rámiky okolo okienka, plus podkladové sklo nad stupnicou. 2-3 vrstvy šelakového laku s prebrúseníma leštením, spravili svoje.
Vo vnútri sa rozobrali všetky súčiastky, zrenovovali do pôvodnej farby, repro asi nie je originálne, ale pasovalo a je dosť staré. Po odstránení všadeprítomnej striebrenky sa ukázali skútočné farby.
Šasí - odhrdzené, objavil sa Patent.lic. nápis, farba šasí sa nasimulovala podľa inej Sigmy na zinok preleštený s grafickou tuhou, mosadzné nity a zdierky - silichróm. Červené zdierky sú na repro, asi nie originálne.
Stupnica a lanká sa museli napnúť - sú tam dve lanká, od kondenzátora na ladiaci hriadeľ a od kondenzátora na ručičku stupnice.
Elektricky som spravil klasickú jednolampovku s elektrónkami APP415 a AF7, zapojenie ako podobná Sigma. Súčiastky ALWAYS sa dali použiť všetky, plus chýbali dva kondenzátory (tie sú Tesla). Hrá uspokojivo na jednolampovku.
A tu je záver. Ešte chýba rámik dole, ale to sa spraví až bude niečo podobné treba spraviť pre nejaké iné rádio.
Zadná stena sa spraví ako replika.

Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 23.11.2006