Keď priateľ povie... Urob mi hrajúce staré rádio

Stalo sa mi niekoľkokrát, že priatelia mi donesli nejaké to staré rádio a zo žartu povedali, že by ich potešilo pozerať sa na rádio pri ktorom vyrastali. Ale samozrejme aby hralo. Všetci dobre vieme, že opraviť im prijímač so starými elektrónkami nie je problém, ale to nie je na trvalé použitie, a nehovorím o tom, že na stredných vlnách dnes už takmer nepočuť domáci vysielač. No a postaviť FM to je trochu práce.

Ale je tu jednoduché riešenie, stačí pozrieť na internet, tam sa to len hmýri malými stavebnicami FM tunerov, kde jeden IO a desať súčiastok zletovaných za 5 minút dokáže vyludiť všetky FM stanice.

Do starého rádia potom stačí spraviť malý zdroj, napr. na 9 voltov so stabilizátorom 7809, a nf zosilňovač buď s nejakou novšou elektrónkou (6L...) alebo ešte lepšie, dať tam nejaký nf zosilňovač zo starého televízora (najlepšie doštičku s MBA810 a pod). Doštičku s FM tunerom prispôsobíte na ladenie na osičku starého rádia, pospájate zdroj, repro, nf, FM a..... za hodinku máte pre priateľa perfektne vyzerajúci starý prijímač. Pozor na elektroinštaláciu 230V, ktorá musí byť podľa predpisov. No a potom všetko vyleštite, zaskrinkujte, aby sa zamedzilo dotykom a rádio môže ísť na skrinku, kde aj voľakedy za starých čias bývalo. Pre urobenie dojmu, dajte dnu aj nejaké tie "lampy", aby bol dojem, že to hrajú elektrónky.

Linka na FM tuner: www.qkits.com alebo www.conrad.com, tam dajte hľadať kľúčové slovo FM tuner, alebo FM tuner kit, alebo FK707. Tam za 9-10 USD (cca 300 Sk) kúpite hotový FM tuner.
Takýto tuner sa dá veľmi ľahko schovať aj do rádií, kde stará FM norma už dnes nehrá a chcete mať FM na dnešnú normu.

Na obrázku je známy Tesla 308U, prerobený s použitím FM tunera z www.qkits.com a doštička nf s nejakého novšieho rádia.

Iný spôsob použitia moderného miniatúrne tunera je zabudovať tuner a zosilňovač do retro skrinky, vyrobenej moderným spôsobom. Určite to poteší srdce človeka, ktorý hľadá v starom hrajúcom rádiu potešenie a spomienky.




Dokumenty :: Články
Vytvorené: 17.9.2006