Egy hordozható csöves táskarádió felújítása

A készülékhez 2013. február 24-én csere útján jutottam, Háder József gyú'jtőtársamtól. A készülék
2 darab DX 106-os Vatea csővel dolgozik. Érdekes a mechanikai felépítés, mert a 28x19x6
centiméteres belső keret, amely az antenna és visszacsatoló tekercsen túl tartalmazza a front és a
szerelő panelt, épül fel a külső borítás, melynek a külső méret: 29.5x20.5x8.5 cm.

A rezgőköri tekercs 20 menetes, 1 mm-es huzal átmérővel, a kapacitás 500 pfarádos Norris,
bakelit.

A visszacsatoló tekercs 12 menetes, 0.5 mm-es, a vcs. kapacitása is 500 pfarádos bakelit forgó.
A níder 1 /6-es SUTRA 0.5 mohm, illetve 3 kohm.
Rácsblokk: 3Mohm, 500pf-mérve 610pf.
Fűtőellenállás, egyben kapcsoló 30ohm, TRTgyártmány.
Kapcsolástechnikaiig csak a legszükségesebb alkatrészeket tartalmazza a készülék.

A külső borítás eltávolítása után láthatóvá vált a visszacsatoló tekercs szakadása, ezt forrasztással javítottam, és a forrasztásra varnis csővet húztam. Az általános külső, belső tisztítás után lecseréltem front panelt, mert az idő kikezdte, csúnya volt. Helyére korabeli dekoratív, szép mintázatú lemez került. A külső borítást rögtítő vasból készült és enyhén rozsdás facsavarokat réz anyagúra cseréltem.

A készülékben csak oldható, réz anyagú, menetes csatlakozást alkalmazott az építő, melyek az idő folyamán jelentősen oxidálódtak, ezeket a kötéseket fém tisztán szereltem össze. A rádió fűtő feszültségét 1,24 voltos NI-MH akkumulátor, az anód feszültséget 2 db. sorba kötött 9 voltos elem biztosítja, amit egységbe szereltem és alulról, az eredetileg az alaplemezen kialakított banán hüvelyes csatlakozó sorra csúsztattam. A tápfeszültségeket biztosító egység csak egyféleképpen csatlakoztatható, így kerülendő el, hogy az anódfeszültség a fűtés csatlakozóhoz érjen.

Bekapcsolás után a készülék a középhullámon jól működik, napközben a saját keret antennájával 3-4 állomást vesz füttyjellel, ebből kettő mindig kihangolható. Erdekeit még, hogy miként viselkedik, ha a níder trafó primer oldalával párhuzamosan 100-900 pikofarádos kapacitást vagy, ha a visszacsatoló ágba sorosan 1 kohmos fojtó tekercset -1 Kohmos telefon tekekercs- kötök. Mindkét esetben a meg növekedett a hangerő, a visszacsatolás lazább lett, a készülék érzéketlenebb, ezért a fűtő feszültséget emelni kellett, a visszacsatolás, az érzékenység megtartásáért. Ez a két fejhallgató egyidejű használata esetén jó megoldás lehet, de egy hallgató használatánál inkább az alacsonyabb fűtőfeszültséget alkalmazom. Kipróbáltam még, hogy érdemes-e a hallgatót pár nanofarádos kapacitással söntölni, illetve a 2. cső rácsát, a níder trafó szekunder oldalát, a fűtőfeszültség negatív pólusára kötni. Ezek a változtatások nem hoztak érzékelhető eredményt a rádió működésében. Kipróbáltam még úgy is, hogy a rácsblokk levezető ellenállása a rezgőköri tekercset megkerülve, egyből a földponthoz csatlakozik, illetve ugyan ezt 1 Mohmos ellenállással, de javulást egyik esetben sem tapasztaltam.

Tehát maradt a legpuritánabb, az eredeti kapcsolás.

Horváth Ferenc Budapest, 2013. 03. 08.




RMK Nosztalgia Rádió Egyesület lapja - Megjelenik kéthavonta, ingyenesen az Egyesület tagjai részére
Főszerkesztő: Kóger László, Szerkesztés: Biliczky István, Kiadás: Szécsényi Lajos
RMK Nosztalgia Rádió Egyesület székhelye: 1800Bp., Bródy S. u. 5-7. Elnök: Kóger László tel.: (06-30) 378-6633 kogerradio@citromail.hu

Dokumentumok :: Nosztalgia Rádió Hírújság
2014.12.21