AMI - VERA 1050 - Jukebox - poznámky a fotoalbum

Jukeboxy sú veľmi oblúbenými prístrojmi, zaujímavé nielen pre zberateľov, ale hlavne ako zaujímavý interiérový doplnok v mnohých reštauráciách a kaviarňach. Ak k tomu ešte aj perfektne fungujú, tak ide o nezaplatiteľný zážitok, keď si pripomeniete, ako ste v časoch mladosti vhodili 1 Kčs, naťukali na gombíkoch nejakú skladbu, počkali ste kým mechanika našla singel a potom to bola parádna diskotéka...

Náhodou som sa dostal k jednému prístroju, ktorý bol od výroby nedotknutý, jeho majiteľ ho mal v firme a z nostalgie ho chcel mať vo funkčnom stave. Ide o model americkej ROWE International, Inc., ktorá bola spolu s firmou AMI a inými skonsolidovaná rôznymi akvizíciami (1968), a dodnes funguje pod značkou AMI/ROWE a produkuje rôzne moderné jukeboxy a karaoke prístojčeky (pozri produkciu na stránke www.amientertainment.com ).

Po prehliadke sme zistili, že ide o model 1050 VERA, vyrábaný v roku 1968. Mechanika bola nedotknutá, rovnako ako aj platne, ktoré tam pôvodný majiteľ naskladal do revolverového zakladača (prevažne single slovenskej a českej produkcie zo sedemdesiatich rokov). Celý prístroj je veľmi robustný, mechanicky aj elektricky veľmi profesionálne prevedený. Servisné zásahy sa robia pomerne jednoducho, nakoľko moduly sú pospájané kvalitnými konektormi s aretáciou. Napájaný je síce z 230V siete, ale v prístroji je transformátor na napätie 120V a celé ďalšie prevedenie motorčekov, relátok a elektroniky funguje na americkú napájaciu sústavu 117-120V.

Problémom bol koncový zosilňovač, ktorý brumel, mal veľký odber a prešiel klasickou reparáciou - výmena všetkých kondenzátorov, najmä väzobných medzi stupňami (za kvalitné svitkové, napätie 1000V) a filtračných elektrolytov v napájacom zdroji (na napätie 450V, pre teplotu 105 stupňov). Schému sme našli na www.radiomuseum.org, ale pri inom podobnom modeli Jukeboxu - Jukebox RI-1. Kvalitný elektrónkový push-pull 2x25 W zosilňovač je zhotovený ako samostatný modul R-4359A, pričom schéma koncového stupňa je rovnaká ako pri stereozosilňovači R-2620A. Pri tomto Jukeboxe VERA sa ako predzosilňovač použil tranzistorový modul R-4571B, napájaný 25V z napájacieho zdroja umiestneného v koncovom zosilňovači a umiestneného na zadnej stene, je k nemu pomerne ťažký prístup.

Ďalej sú uvedené fotografie tohto prístoja, veľmi sme ho nečistili, len od prachu, a podľa pokynov sme premazali asi 6 mazacích miest (má sa to olejovať raz za 5 rokov !). Na fotkách uvidíte aj sterozosilňovač v pôvodnom prevedení a po výmene všetkých kondenzátorov. Kontakty v konektoroch boli dôsledne očistené profesionálnymi čistiacimi prostriedkami a nakonzervovali sa taktiež kvalitným kontaktovým konzervačným prípravkom. Zaujímavé bolo, že veľké hliníkové filtračné kondenzátory perfektne fungovali aj po 50 rokoch.

Po zapnutí, radosť počúvať a spomínať ...

V.Cingel, 11/2015



















Napájací zdroj je trošku modernejší ako ten v modeli R-2620A.

Dokumenty :: Gramofóny, Dokumenty :: Hudobné skrine, Dokumenty :: Renovácie
Vytvorené: 26.12.2015